Zo bereid je je voor op het startgesprek

door Wendy

Het begin van een nieuw schooljaar betekent kennismaken met een nieuwe leraar. Spannend voor je kind, maar ook voor de leraar is het even wennen, een klas met ruim twintig kinderen die hij nog niet kent… En dus wordt er de eerste schoolweken een gesprek ingepland met jullie, de ouders. Wat houdt zo’n startgesprek in en hoe bereid je je voor?

Een team

Het startgesprek aan het begin van het schooljaar is een kennismaking. Jij ziet wie de nieuwe leerkracht is van jouw kind en je kan de leerkracht vertellen over jouw kind. Maar het gesprek is er ook om de betrokkenheid van ouders te stimuleren. Door informeel kennis te maken, stap je gemakkelijker op de leraar af als je merkt dat je kind ergens mee zit. En dat werkt ook andersom, als de leraar iets wil bespreken, stapt hij ook gemakkelijker op jullie af. Ja, een ‘persoonlijke’ relatie is voor alle partijen handig. Op sommige scholen mogen de kinderen zelf ook mee naar het startgesprek. Ook dit is nuttig, hij ziet dat zijn ouders een open gesprek hebben met de leraar en voorbeeld doet volgen. Zit hij ergens mee, dan stapt hij zelf ook sneller op de leerkracht af.

Voorbereiding op het startgesprek

Een startgesprek gaat net wat makkelijker als jullie voorbereid zijn. Als je out of the blue wordt gevraagd om je kind te beschrijven, is het zoeken naar de juiste woorden. Bij mijn dochter op school krijgen we een formulier met vragen gemaild. Dat ingevulde formulier nemen we mee naar het gesprek en de antwoorden bespreken we tijdens het gesprek. Krijgen jullie geen vragenlijst ter voorbereiding van het startgesprek? Dit soort vragen kan je verwachten tijdens het gesprek:

  • Omschrijf je kind in 4 kernwoorden
  • Zijn er persoonlijke veranderingen waar we rekening mee moeten houden?
  • Wat heeft jouw kind van de leerkracht nodig om er een goed jaar van te maken?
  • Op welk gebied heeft uw kind extra ondersteuning nodig?

Als je kind niet mee gaat, beantwoord de vragen dan met je kind samen. Want hoe klein ook, je kind weet vaak al goed waar hij behoefte aan heeft.

Informeel kennismaken

Het startgesprek is vooral een informele kennismaking. Natuurlijk krijgt de leerkracht van zijn voorganger al de nodige informatie over jouw kind. Maar kennismaken met de ouders geeft een meer volledig beeld. Als er dingen zijn waar de leraar rekening mee moet houden, vertel het hem. Ook als je dat het vorige schooljaar al aan de vorige leraar hebt verteld en het eigenlijk dubbelop voelt. Is jouw zoon bijvoorbeeld gevoelig voor kritiek omdat hij dan het gevoel heeft dat hij faalt en wordt hij daar onzeker van? Vertel het.

Houdt jullie school ook startgesprekken? Hoe gaat het bij jullie? Wat zijn jullie tips om je voor te bereiden op het startgesprek? We lezen het graag in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.