Zo bereid je jouw kind voor op de brugklas

door Tessa

Gaat jouw kind binnenkort naar de brugklas? Spannend! Niet alleen voor jouw kind, maar ook voor jou als ouder. Nu worden ze écht groot. Waarschijnlijk herinner je het moment dat ze voor het eerst naar de basisschool gingen nog als de dag van gisteren. Time flies! Een nieuwe school betekent ook een nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten en nieuwe docenten. Kortom: een nieuwe fase. Het is logisch dat dit best spannend is voor jouw kind. Maar vergeet niet: zo’n nieuwe fase brengt vaak ook weer heel veel moois met zich mee. En met deze tips bereid je jouw kind voorop de brugklas.

Handige tips voor de brugklas:

  • Maak de lunch de avond van tevoren alvast klaar, dat betekent: minder stress in de ochtend!
  • Koop schoolspullen al een tijdje van tevoren. Meestal krijg je in de zomervakantie een lijst met spullen die je nodig hebt.
  • Kies de outfit voor de volgende dag alvast in de avond. Dit scheelt niet alleen heel veel tijd in de ochtend, maar ook een hoop paniek wanneer jouw kind niet de ‘perfecte’ outfit kan vinden.
  • Vergeet de telefoon niet op te laden… Op school worden er namelijk vaak apps gebruikt, het is dan belangrijk dat je telefoon aanstaat. Daarnaast is het natuurlijk ook handig dat jouw kind je kan bereiken als dat nodig is.

Wat kan ik thuis allemaal doen?

  • Een rustige leeromgeving: zorg voor een opgeruimde plek waar je kind rustig kan werken, zonder afgeleid te worden. Bijvoorbeeld om huiswerk te maken of te leren voor proefwerken en SO’s. Een SO is een schriftelijke overhoring.
  • Organiseren: zoek de boeken per vak uit en leg deze bij elkaar in handige opbergbakjes. Zo raakt jouw kind zijn of haar boeken nooit meer kwijt en worden altijd de juiste boeken meegenomen naar school.
  • Blijf praten: vraag na een lange schooldag naar jouw kind. Hoe was het op school? Wat heb je vandaag allemaal geleerd? Door in gesprek te gaan, kom je er achter wat er speelt en hoe het op school gaat. Zo kun je jouw kind helpen als hij dat nodig heeft. Daarnaast is het ook gewoon fijn om de dag met elkaar te bespreken.
  • Ontspannen: ontspannen is eigenlijk net zo belangrijk als tijd besteden aan het huiswerk. Help jouw kind daarom op weg bij het plannen als hij dit nodig heeft, zodat er ook voldoende tijd is om iets leuks te doen. Afspreken met vrienden of sporten bijvoorbeeld.

Welke spullen heeft mijn kind nodig?

Niks is fijner dan een goede voorbereiding. Begin daarom al een paar weken van tevoren met het aanschaffen van de benodigde schoolspullen. Deze essentials mogen in ieder geval écht niet ontbreken voor jouw brugpieper:

  • Een schooltas: of het nou een rug- of schoudertas is, een goede schooltas is een must! Let bij het aanschaffen van een stevige tas vooral op de handvaten. Een gevulde schooltas kan namelijk al snel rond de 8 kg wegen, superbelangrijk dus om voor een tas van kwaliteit te gaan. Shop hier de leukste rugtassen en schoudertassen. Ga vooral voor een tas die lekker zit, want jouw kind moet soms best wat spullen meenemen. Boeken, pennen, mappen, schriften…
  • Een agenda: in het eerste schooljaar zal de hoeveelheid huiswerk waarschijnlijk erg tegenvallen voor jouw kind. Waar het op de basisschool misschien alleen nog voor rekenen en spelling belangrijk was om alles bij te houden, komen er nu veel vakken bij zoals biologie en misschien wel Frans of Duits. Grote kans dat het niet meer lukt om ‘even uit je hoofd’ te zeggen welk huiswerk wanneer af moet zijn. Koop dus samen met jouw kind een agenda zodat alles goed onthouden kan worden. Psst niet vergeten het huiswerk dan ook echt op te schrijven he?

Tip: bij het kopen van andere spullen, zoals een etui, een agenda of mappen is het belangrijk om niet al te zware artikelen te kiezen. Dit scheelt mee zeulen.

Hoe help jij jouw kind om zich voor te bereiden op de brugklas? Laat het ons weten in de reacties.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.