Zo geef je een goed compliment aan je kind!

door Lidian

Vaak geven we complimenten als beloning voor goed gedrag. Op deze manier wil je jouw kind stimuleren in positief gedrag en helpen met het zelfvertrouwen. Als ouder is er namelijk niets fijner dan je kind zien stralen. Wist je dat het op 1 maart ‘Nationale Complimentendag’ is? Met deze dag in het vooruitzicht leggen wij graag uit hoe je het beste een compliment kan geven aan jouw kind. Al die complimentjes zijn natuurlijk goed bedoeld, maar werkt het ook? En geven we er niet te veel? Wij leggen het je uit! Lees je mee?

Waarom geef je een compliment?

Wanneer jouw kind leert welk gedrag gewaardeerd wordt, dan zal hij dat gedrag vaker laten zien. Een compliment beïnvloed het gedrag op een positieve manier. Doordat jouw kind leert dat hij door een ander gewaardeerd wordt, leert hij zichzelf ook steeds meer te waarderen. Good to know: het geven van complimenten stimuleert dus niet alleen positief gedrag, maar zorgt er ook nog eens voor dat jouw kleine meer zelfvertrouwen en zelfinzicht ontwikkelt.

Wanneer geef je een compliment?

Leuk al die complimenten, maar wanneer geef je er nou eigenlijk eentje? En hoe kom je erachter hoe je het beste een compliment kan geven? Wij leggen het je uit!

Belangrijk is dat je op het moment van de gebeurtenis het compliment geeft. Doet jouw lieveling veel moeite om zijn eigen veters te strikken en lukt het niet? Geen probleem! Vergeet hem dan niet een compliment te geven voor de moeite die hij er op dat moment insteekt. Bij wat jongere kinderen is het niet verstandig om het compliment pas later op de dag te geven. Doe je dit wel? Dan zorgt het ervoor dat jouw kleintje het compliment niet goed aan het juiste gedrag kan koppelen.

Ook is het belangrijk om jouw kind soms gewoon lekker zijn ding te laten doen, vooral als hij geconcentreerd bezig is. Wil je wel een compliment geven? Geen probleem, maar doe dit zodra hij uit zijn concentratie is! Kies je ervoor om toch een compliment te geven wanneer hij nog in zijn volle concentratie zit? Dan heb je kans dat hij uit zijn concentratie raakt en het compliment een onjuist effect geeft.

Soms is het zelfs beter om helemaal geen compliment te geven. Mocht je kind geen inspanning leveren of zijn aandacht er niet bij hebben, dan is het beter om een compliment achterwege te laten. Je beloont namelijk niet het gewenste resultaat maar de inspanning die jouw kleine levert. Probeer dan ook niet overal ‘Goed zo!’ op te zeggen, hierdoor haal je de waarde uit een compliment die gebaseerd is op inspanning. Wanneer je namelijk overal ‘Goed zo!’ op zegt is het voor een kind lastig om te onderscheiden wanneer iets echt goed gaat en wanneer niet. Mocht je dan een keer niet ‘Goed zo!’ zeggen, dan kan dit onzeker maken. Dat wil je natuurlijk niet! Een compliment geef je bewust en hierbij kan je het beste benoemen wat je dan precies goed vindt gaan, daar leert jouw kind het meeste van! 😉

Hoe geef je een goed compliment aan je kind?

Als een compliment op de juiste manier wordt gegeven, kan je er niet genoeg geven aan jouw kind! Een goed compliment voldoet aan de volgende punten:

  1. Hoe sneller je een compliment geeft, hoe krachtiger deze zal zijn;
  2. Maak jouw compliment duidelijk en concreet;
  3. Zorg dat je compliment past bij de ontwikkeling;
  4. Zorg dat je niet het resultaat complimenteert, maar de inspanning;
  5. Zorg dat je het compliment écht meent.

Complimenten zijn uiteraard niet alleen goed voor de ontwikkeling van kinderen maar kunnen ook zorgen voor een betere sfeer in huis! Wist je dat kinderen meer en gemakkelijker leren door middel van complimenten?

Hoe vaak geef jij jouw kids een compliment en waarvoor? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

 

Beeld: Beebielove

Vertel 't ons 1 reactie

  1. lievelyne- 06-03-2022 om 13:44

    Complimentjes geven is zo belangrijk! Niet alleen voor kinderen, ook wij volwassenen krijgen graag complimentjes. Ik probeer dan ook altijd een complimentje te geven, hoe klein ook. Het kan iemand zijn/haar dag echt maken.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.