Zo komt jouw kind weer in het schoolritme

door Tessa

De scholen gaan weer beginnen! Een aantal uurtjes later naar bed gaan zit er niet meer in én de pyjama’s gaan gewoon weer om 19:00 uur aan. Er is namelijk niks belangrijker dan genoeg slaap en al helemaal niet wanneer de kinderen weer voor het eerst naar school gaan. Zeker voor de nieuwkomers kunnen vijf dagen heel erg wennen zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kleine weer in dat schoolritme komt? Hier zes tips!

Wennen aan ritme

Zoals eerder genoemd is een goede nachtrust essentieel. Het is daarom belangrijk om al twee weken van te voren te beginnen met een stabiel ritme. Dit klinkt misschien wat ver, maar het is belangrijker dan je denkt. Het stimuleert namelijk de lichamelijke groei van je kind, het zorgt ervoor dat ze emotioneel stabieler zijn en ze functioneren minder snel op de automatische pilot. Wat misschien nog wel de belangrijkste reden is: de leerprestaties worden verbeterd!

Samen schoolspullen kopen

Het is gezellig én de schoolsfeer komt er meteen in. Geen tijd om nieuwe spullen te kopen? Bestel ze dan gemakkelijk online!

Begin rustig aan

Zorg ervoor dat je de eerste week niet meteen een al te drukke week plant. Natuurlijk is je eigen werk ook weer begonnen, maar er is niks fijner dan wanneer jouw zoontje of dochtertje hun verhaal kwijt kan. Op school krijgen kids veel prikkels, het is daarom fijn als zij hierover kunnen praten. Schenk voor jezelf wat thee in, voor de kids een glas limonade en bespreek de schooldag met elkaar. Tips nodig voor een leuk gesprek? Lees deze blog dan ook eventjes door!

Regels

Het klinkt misschien wat streng en onnodig, maar regels zijn zó belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je kindje duidelijkheid heeft en zo sneller in het ‘oude’ ritme terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan regels als: ‘Hoe laat gaan ze naar bed?’ en ‘Wanneer werken ze aan school?’. Het zorgt niet alleen bij jezelf voor rust, maar ook bij jouw kleine. Let maar op!

Beperk prikkels

Het is een logische gedachte om je kind even wat filmpjes op de iPad te laten kijken voordat ze gaan slapen. Ze hebben tenslotte zo goed geluisterd vandaag is jouw gedachte. Maar pas hier mee op, want juist door alle prikkels hiervan heeft jouw kindje een minder goede nachtrust.

Maak een familiekalender

Zorg ervoor dat iedereen thuis weet wat er die week gaat gebeuren. (Kleine) kids kunnen natuurlijk nog niet lezen, dus maak het zo visueel mogelijk. Tegelijkertijd leuk om hier een middag creatief mee aan de slag te gaan!

Zo moet het vast lukken om binnen no-time je kindje weer in dat ritme te krijgen. Maar, vergeet vooral jezelf ook niet, ook jij moet ontspannen na een drukke werkdag. Kijk gerust een serie weg op Netflix en pak een goed glas wijn.

Heeft jouw kindje last van de eerste schoolweek? Laat het ons weten in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.