Zo maak je het eten van groente en fruit leuker

door Wendy

Je kind voldoende groente en fruit laten eten is makkelijker gezegd dan gedaan, want het is vaak een struggle aan tafel… Deze gezonde gerechten van verschillende soorten fruit en groenten maken het nét wat leuker! Maak ze voor of sámen met je kinderen…

Rode vlinders

Zo maak je het eten van groente en fruit leuker

Bijna elk kind is blij te maken met aardbeien, maar ze zijn nog leuker en lekkerder als ze als kleurrijke vlinders op een bordje liggen. En het allerleukste? Deze vrolijke vlinders maak je in slechts een paar eenvoudige stappen. Je hebt aardbeien nodig, munt en… dat is alles! Snijd elke aardbei van de bodem tot aan de groene stengel zonder hem volledig door te snijden. Vouw vervolgens de aardbeien, leg ze op een bord en voeg twee munttakken toe om de voelsprieten van de vlinders te vormen.

Pretty pauw

Zo maak je het eten van groente en fruit leuker

Voor het tweede dier heb je druiven nodig (bij voorkeur groen, maar als je thuis rood hebt, is dat natuurlijk geen probleem), bosbessen, een peer en een wortel. Snijd de peer en druiven verticaal door midden. Hierna kan je de helft van de peer in het midden van het bord plaatsen en de trossen druiven rondom wapperen. Verspreid de bosbessen op de druiventrossen om de bekende pauwenveren te imiteren. Tot slot moet je een snavel en twee benen uit de wortel snijden.

Twee kleine visjes…

Zo maak je het eten van groente en fruit leuker

Om deze visjes te bereiden, zijn drie verschillende groenten nodig: radijs, wortels en komkommer. Afhankelijk van wat jouw kind het lekkerst vindt, kun je de verschillende soorten gebruiken als hoofd, schubben en vin. Snijd de groentes eenvoudig in dunne plakken (een kaasschaaf biedt uitkomst) en plaats ze op een bord. Voor de zoete luchtbelletjes gebruikten we gehalveerde bosbessen.

Grote uil

Zo maak je het eten van groente en fruit leuker

In deze kleurrijke uil kun je aardig wat groenten verstoppen. Voor het hoofd hebben we twee puntige oren uit een komkommer gesneden en voor de veren hebben we oranje paprika gebruikt. Maar wortels doen ook prima dienst als veren. Om de grote ogen van de uil te creëren, speelden we een beetje vals: we vulden twee flessendoppen met een beetje zure room. Met een dun plakje tomaat vormden we de pupil. Voor de buik kan je plakjes komkommer gebruiken. Voor de vleugels gebruikten we kleine tomaatjes en een rode paprika. Natuurlijk heeft de uil ook een paar voeten nodig om te landen: die kun je maken van de overgebleven strookjes paprika of wortels die je voor de veren gebruikte.

Je creativiteit kent geen grenzen, je kunt nog veel meer dieren maken van seizoensfruit en groenten. De kinderen kunnen hier heel goed bij helpen. Maar we raden het aan om de taken, waarbij een mes gebruikt moet worden, over te nemen voor veiligheidsredenen. Deze dieren helpen de verschillende smaakpapillen van de kinderen te activeren. Ze leren het fruit en de groenten beter kennen en eten gezonder. We wensen je veel plezier!

Hoe krijg je jouw kinderen zo ver dat ze genoeg groenten en fruit eten? Maak jij weleens kunstwerkjes van groenten en fruit? Wat voor creaties maak je? Sharing is caring!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met oppassen.nl. Meer leuke blogs van oppassen.nl vind je hier.

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.