Zo overleef je een autoreis met kinderen

door Lidian

De zomervakantie begint nu écht bijna! Langzamerhand mogen we weer naar verschillende plaatsen en landen op vakantie. Misschien een leuk idee om toch nog een weekje er tussenuit te gaan? Met de kids lekker op pad, leuke herinneringen maken en vooral genieten… heel veel ge-nie-ten! Liever nog niet met het vliegtuig weg? Dan stap je lekker in de auto en ga je naar een bestemming die niet al te ver weg is.  Ergens waar de zon héérlijk schijnt en waar je met je voetjes omhoog kan liggen aan het zwembad. Maar… dan moet je eerst die autoreis weten te overleven met jouw kids! Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet, zodat de rit een gezellige bedoeling wordt. Hopelijk zonder gekrijs en een paar lieve kids op de achterbank… Fingers crossed! 😉

8 gouden tips

#1 Rijd ’s nachts alvast weg
Moeten jullie een aantal uur rijden om op de vakantiebestemming aan te komen? Ga de dag ervoor tegelijk met de kids naar bed, zet alles alvast klaar en ga vast rijden in de nacht. Maak de kids wakker en zorg dat zij hun pyjama aanhouden, zo kunnen zij gedurende de rit nog lekker verder slapen. Het zal waarschijnlijk wel even duren voor ze weer in slaap komen, dit komt door de enthousiasme en de spanning. Maar als ze eenmaal weer in slaap zijn gevallen, slapen ze vaak nog wel een aantal uurtjes verder. Voor ze het weten zijn jullie al een paar uur onderweg en begint de vakantiebestemming steeds dichterbij te komen!

#2 Speelgoed
Neem speelgoed mee voor onderweg! Niet te veel maar precies genoeg, zodat niet heel je auto stampvol zit met alleen maar speelgoed… de tassen en koffers moeten er namelijk ook nog in. Breng bijvoorbeeld een klein tasje met LEGO en DUPLO mee, wat educatief speelgoed , leesboekjes of kies voor ander speelgoed wat makkelijk mee te nemen is. Zo houd je ze wel een paar uur zoet! Ga je ergens heen waar water is, bijvoorbeeld een zwembad of de zee? Check dan eens dit toffe speelgoed voor échte aquaholics!

#3 Snacks, snacks en NOG meer snacks
Als je een tijdje in de auto moet zitten, is het natuurlijk wel belangrijk om goed te eten. Ook al stop je waarschijnlijk gedurende de autorit een aantal keer, is het wel handig om wat lekkernijen en versnaperingen mee de auto in te nemen. Dus… sla de favoriete snacks in van de kids – en van jezelf natuurlijk – en stop deze in hun eigen rugtasje. Vul de rugtas gelijk ook met een eigen drinkbeker en een klein cadeautje voor onderweg. Wissel de zoete snacks wel af met gezonde snacks, want té veel suiker betekent véél energie. Je kan er ook voor kiezen om een klein koeltasje mee te nemen met een paar koelelementen, hier kan je bijvoorbeeld wat gezonde snacks in doen zoals snacktomaatjes, kleine komkommertjes of wat fruit.

#4 Stop regelmatig
Met kids zal je toch echt regelmatig moeten stoppen om even te plassen, de benen te strekken of om even een hapje te eten. Er zijn langs de weg veel parkeerplaatsen waar je even kan stoppen met bijvoorbeeld een wegrestaurant of een speeltuin. Zo kunnen zij gelijk even hun energie kwijt. Je kan er ook voor kiezen om naar een mooi plekje te rijden en dan vervolgens daar even te stoppen, om een boterham met elkaar te eten en te genieten van de omgeving.

#5 Ga zelf achterin zitten
Heb je wat oudere kids? Wissel dan af en toe af en laat hen om de beurt op de bijrijdersstoel zitten. Op één of andere manier is voorin zitten voor kids altijd een heel spektakel. Mocht je reizen met een baby? Ga dan af en toe ook even op de achterbank zitten, zo kan je jouw kleine even een dikke kus geven en ziet hij mama weer even. Als je twee kids hebt kan je ook in het midden op de achterbank gaan zitten. Doe een leuk spelletje met ze, zodat ze zich niet gaan vervelen – en hopelijk óók niet vervelend gaan doen – gedurende de rit. 😉

#6 Spelletjes voor onderweg
Doe verschillende raad- en woordspelletjes voor onderweg. Speel bijvoorbeeld het welbekende spel ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ of vertel de gekste raadsels die jouw kids moeten oplossen.

#7 Wagenziek?
Je kind wordt het of wordt het niet. Eén ding is in ieder geval zeker… het is echt NIET fijn om wagenziek te zijn! Maar wat kan je er tegen doen om het te voorkomen? Zorg dat jouw kids voldoende eten gedurende dag, dit hoeven geen grote maaltijden te zijn maar iets kleins kan al helpen. Ook is het niet verstandig om jouw kind een boekje te geven als je weet dat hij wagenziek kan worden, laat hem lekker naar buiten kijken. Zorg hoe dan ook voor voldoende spuugzakjes mocht het toch zo ver komen… 🙂

#8 Tablet meenemen
Neem de tablet (en dus ook de oplader) mee in de auto. Deze kan erg goed van pas komen op het moment dat de kids zich vervelen. Download er spelletjes, muziek of films op. Geef de kids een paar oordopjes en laat ze samen erop kijken! Tip: heb je 1 tablet? Koop dan een splitter waar 2 paar oordopjes in kunnen! Zo kunnen ze tegelijk een film kijken of muziek luisteren.

Wat zijn jullie plannen deze zomervakantie? Laat jullie gouden tips voor een autoreis met kids achter in de comments!

Misschien vindt je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.