Zo voorkom je een jetlag

door Wendy

Gaan jullie dit jaar naar een verre bestemming? Heerlijk! Maar die jetlag? Not so much. Toen je zonder kinderen op vakantie ging, was tijdsverschil prima te handelen, maar met kleintjes is het net wat lastiger. Met deze zes tips hebben jullie zo min mogelijk last van een jetlag.

Biologische klok

First things first; wat is een jetlag? Het is een tijdelijk verstoring van het slaap-waakritme die ontstaat als je door verschillende tijdzones reist. Je biologische klok matcht niet meer met die van de buitenwereld. En laten we eerlijk zijn, een jetlag is vooral onhandig en stom. Klaarwakker zijn als je wil slapen en midden op de dag wegdommelen, grrr.
Als je richting het oosten vliegt, sla je een paar uur over. Het is dan op vakantie al bedtijd als jouw kleintje nog lang niet moe is. En als je de andere kant op gaat – naar het westen – reis je terug in de tijd. Jij en je kids worden daar al wakker, lang voordat de dag begint. Want zo zit het nou eenmaal in het systeem. En dat is best pittig.

Een groot deel van mijn schoonfamilie woont in Amerika, in Californië om precies te zijn. Een tripje die kant op betekent 9 uur tijdsverschil. We vliegen vanaf Amsterdam eigenlijk altijd rond het middaguur en komen daar einde van de middag aan. Ideaal zou je denken, kunnen we een paar uurtjes na aankomst gaan slapen en mee gaan in het ritme daar. Toen we – lang, lang geleden – samen vlogen ging dat prima. Maar met kinderen werkt het helaas zo niet. Die zijn wakker op de momenten dat ze altijd wakker zijn en vallen om als ze normaal gesproken in bed horen te liggen. Ja, dát is een jetlag. Maar hoe heb je daar zo min gelijk last van?

1. Boek de juiste vlucht

Vergelijk bij het boeken niet alleen de prijzen (we vliegen graag zo goedkoop mogelijk, want hallo shoppen op vakantie 😊) maar let ook op de tijden. Het moment dat je vertrekt is belangrijk, zodat je niet midden in de nacht al richting Schiphol hoeft te gaan. Maar de aankomsttijd is misschien nog wel handiger om te checken. Hoe lekker is het als je al bijna naar bed kan na aankomst? Stel je voor dat je rond het middaguur vertrekt naar Curaçao, dan kom je – als je een directe vlucht hebt – daar rond twee, drie uur ’s middags aan. Voordat je je koffer hebt en aankomt in je hotel ben je zo’n twee uur verder. Dan is het nog een kwestie van alles naar de kamer brengen, opfrissen, avondeten en naar bed. En dan kan je de volgende dag redelijk fris en fruitig genieten. Toch wat lekkerder dan wanneer je in de ochtend aankomt en de hele dag moet te zien overbruggen met twee heel vermoeide kinderen.

2. Een goede voorbereiding

Laat je kinderen een paar dagen voordat jullie op reis gaan alvast wennen aan het ritme van jullie vakantieplek. Breng ze elke dag iets later naar bed als je richting het Westen vliegt en begin en eindig de dag eerder als jullie de andere kant op gaan. Dat maakt de jetlag net iets minder heftig.

3. Reis als ze nog heel jong zijn

Reizen met een baby is een uitdaging op zich maar je hebt wel minder last van een jetlag. De allerkleinsten slapen nog heel veel en hebben minder last van het tijdsverschil.

4. Ga gelijk mee in het ritme

Reizen is supervermoeiend en het is heel verleidelijk om als je in het hotel bent neergeploft gelijk te gaan slapen. Maar als het op jullie vakantieadres nog geen bedtijd is, geef dan niet toe aan de vermoeidheid en ga juist mee in het ritme daar. Ook handig: neem voor de zekerheid slaapmaskers mee in de koffer – en laat je kids er eventueel thuis al aan wennen. Als er geen donkere gordijnen in de kamer zijn, hebben jullie geen last van het daglicht. Wel zo handig tijdens de middagdutjes, want die zijn heel fijn en hard nodig.

5. Jetlag? Op naar buiten

Versla de vermoeidheid door eropuit te gaan. Ga naar het zwembad, wandel in de natuur of zoek een speeltuin. De buitenlucht, de zon en een frisse duik doet jullie vast goed en is in ieder geval beter voor jullie dan binnen hangen.

6. Don’t worry be happy

Hoe lang het duurt, weet niemand. Maar het komt goed. Echt. Is er geen land te bezeilen met je kleintje? No worries, over een paar dagen is iedereen vast helemaal gewend aan het tijdsverschil en kan het onbezorgd genieten beginnen…

Heb jij dé tip om met een jetlag om te gaan? We lezen het graag in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.