Zomerbaby vs. winterbaby

door Gastblogger

“Een zomerbaby is héél fijn!” Zo begint mijn reactie aan vriendin N. waarmee ik aan het appen ben. Ik: net bevallen van mijn derde, maar eerste winterbaby (de andere twee kwamen hoogzomer) en vriendin N.: net zwanger van haar eerste baby (bevalplanning: hoogzomer). Ze vroeg mij of ik al naar buiten mocht met mijn winterbaby.

Trots met je zomerbaby paraderen

Ja dat mag ik, maar de keren dat ik daadwerkelijk buiten ben geweest zijn op twee handen te tellen. De meeste dagen is het guur, koud en nat. Op de andere dagen is het met drie kinderen – met allemaal een eigen ritme – soms simpelweg te veel gedoe. Je hoort me niet klagen hoor, ik vind het wel knus in m’n warme nest. Verwarming op standje terrarium en cocoonen maar. Kleine reality noot: op de dagen dat het hier full house is, werk ik me de blubber om alles gemanaged te krijgen. Bovendien moeten de andere twee kinderen ook af en toe ‘uitgelaten worden’. Zo mega chill en sereen als het woordje ‘cocoonen’ nu doet vermoeden is het hier dus lang niet alle dagen. Maar op baby-only-dagen bevalt het huiselijke me prima, de rust en de stilte in huis alleen al is genieten geblazen.

Vriendin N. appt nogal blij te zijn met haar zomerspruit want bij het idee alleen al van mijn baby-bubbel vliegen de muren op haar af. Heel even gaan mijn gedachtes terug naar mijn zomerbaby’s, mijn heerlijke zomerbaby’s. Hoe m’n verlof één grote zomervakantie was. Ik pak de babyboeken er nog eens bij. Op de foto’s enkel gebronsde toetjes. Blote babyvoetjes in de wagen. Ik denk terug aan de gezelligheid in de stad (daar woonde ik toen nog, vriendin N woont daar nog steeds) met de volle terrassen waar ik met baby trots langs paradeerde. Het bankje in de tuin waar ik tijdens dutjes heerlijk een boekje las. Dus schreef ik N. hoe fijn zomerbaby’s zijn. Met een zonnetje erbij.

Discreet je borst uit een zomerjurk toveren

Maar toen kwamen er ineens ook andere flashbacks. Ik zag het ineens weer voor me. De andere kant van de zomermedaille. En ik begon driftig verder te tikken. Geen idee eigenlijk waarom moeders die rare drang toch hebben om aanstaande moeders te waarschuwen voor wat voor een hardknock life ze straks te wachten staat. Ik had m’n appje toch ook gewoon kunnen stoppen bij ‘zomerbaby’s zijn fijn’ met dat leuke zonnetje erbij?! Maar goed, dat deed ik dus niet, loeder die ik ben. Dus vervolgde ik.

‘Bedenk je wel dat je niet kan fietsen met je baby in het begin, dus je wereld is best klein en met wagen en al in de tram is echt megaveel gedoe. Zul je altijd zien, gaan ze net brullen als jij in een overvolle tram staat die veel te heet is. Brullen is meestal drinken, dus probeer jij vervolgens discreet een borst te toveren uit je zomerse jurk. Wat natuurlijk nooit discreet lukt, want er zit nauwelijks stof aan die jurk. Et voilà, de hele tram geniet mee van jouw watermeloenen (heel zomers). Maar hé, de baby is wel stil, dus je doet het met zo’n ‘borstvoeding-is-super-natuurlijk-en-als-het-je-niet-bevalt-kijk-je-gewoon-lekker-de-andere-kant-op-lekker-lekker-puh’-blik. Mind my words, je denkt nu ‘dat doe ik niet’ maar je doet het. En stiekem ben je dan ook nog best heel trots want kiek je nou eens gaan, stadse meid die je bent, met baby en al in de tram. Met het zweet op je voorhoofd, klotsende oksels en lekkende memmen, dat dan weer wel. Nee echt lieve schat, zomerbaby’s zijn heerlijk!’

Never tell…

Ze kon er gelukkig wel om lachen. Ik heb haar verder maar niks verteld over de olifantenenkels in je laatste weken zwangerschap. Ook niet over het zweet dat je niet alleen in een overvolle tram op je rug staat, maar dat continue als een soort kabbelend beekje tussen je borsten stroomt, dat je de hele dag je bovenlip droogdept en mouwloze shirts een must zijn. Zweten als een otter zou moeten zijn ‘zweten als een pas bevallen vrouw in de zomer’, maar dat bekt niet zo lekker. En ik heb ook gezwegen over dat je post-partum lijf zich niet makkelijk laat verhullen in zomerse niemendalletjes. Laat staan dat je je in bikini kan wagen, want naast dat lijf is een bikini in combinatie met kraamverband ook niet zo’n goed idee. Sowieso mag je de eerste weken niet zwemmen dus die optie ter verkoeling valt ook af.

Nee echt, geloof me zomerbaby’s zijn heerlijk. Net als winterbaby’s. En lente- en herfstexemplaren waarschijnlijk ook. Laten we het erop houden dat baby’s, met alle ongemakken – al dan niet seizoensgebonden – heerlijk zijn. Soms ja, is het hardknock life en soms schijnt de zon. Zomer of geen zomer.

Welkom to the club lieve N.

X

Lees ook 10 tips voor zwangerschapsverlof hier >

Eline

Eline (32) is gelukkig met Ronen en moeder van drie heerlijke dochters Sarah (5), Eden (2) en Philou (1 maand). Eline droomde altijd van het moederschap en geniet er ook ontzettend van. Tussen het genieten door heeft ze ook wel eens last van ‘off days‘ en dan houdt humor, relativeringsvermogen en liefde haar op de been. Eline vindt het leuk om te schrijven over wat haar als moeder en mens bezighoudt, beweegt en opvalt.

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.