Zwemles: wanneer start je?

door Wendy

Een uur wachten in een veel te warme ruimte waar een heftige chloorwalm hangt en daarna supersnel je halfnatte kind aankleden. Zwemles, je moet er wat voor overhebben. Maar we doen het met liefde, want goed kunnen zwemmen is nou eenmaal superbelangrijk. Wanneer kun je het beste beginnen met zwemles?

Turbocursus

Als je kind nét op de basisschool gestart is, krijg je al de vraag: ‘zit jouw kind al op zwemles?’ Ik was zwanger en had stiekem helemaal geen zin om met een kind achterop naar het zwembad te fietsen, daar een uur te wachten en dan snel mijn kind nog halfnat aan te kleden en me weer richting huis te haasten.

Ik besloot mijn dochter aan te melden voor een spoedcursus voor zwemdiploma A. Drie uur zwemmen, met een kwartiertje pauze en een gezonde snack. En dan hup, weer het water in. Zij zou binnen een paar maanden haar diploma op zak hebben en voor mij was het ook handig. Als zij in het water lag, kon ik andere dingen doen. Zoals de weekendboodschappen en mijn huis aan kant maken.

Aquapark

Maar, ze mocht pas op die spoedcursus als ze vijf jaar oud was. VIJF JAAR?! Zou ik dan niet te laat zijn? Veel vierjarige klasgenootjes waren al aan het zwemmen en we hadden vakantieplannen. Naar een park met een heus aquapark. Wat basic zwem-skills zouden handig zijn.

Toch besloten we met de zwemlessen te beginnen na haar vijfde verjaardag. Op vakantie droeg ze zwembandjes en mocht ze af en toe ‘zonder-bandjes-zwemmen’ met ons aan haar zijde.

Zwemslag leren

En, wat blijkt? Vijf jaar is helemaal niet te laat om te beginnen. Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn kinderen van vier vaak nog helemaal niet in staat om iets ingewikkelds als de zwemslag te leren. “Pas tussen de vijf en zeven jaar komen de meeste kinderen in een ontwikkelingsfase waarin ze snel een zwemslag kunnen aanleren”, zegt HvA-onderzoeker Tim van Kernebeek.

Ook de zwembond KNZB adviseert om pas na de vijfde verjaardag te beginnen met zwemles. Toch bieden zwembaden zwemlessen aan voor kinderen vanaf vier jaar en gaan veel kinderen dan al op zwemles. In 2015 deed het Mulier Instituut onderzoek en daaruit blijkt dat 37 procent van de kinderen van vier jaar ook daadwerkelijk begint met lessen voor zwemdiploma A.

Aantal zwemlessen

Drie weken na de vijfde verjaardag van mijn dochter, startte de spoedcursus. Mijn dochter was de jongste (en langzaamste). De meeste kinderen waren een kop groter en er waren zelfs jongens van zeven jaar in haar groepje. Ik had me druk gemaakt om niets en had misschien nog wel een halfjaartje kunnen wachten…

Dus no worries als er een wachtlijst is en jouw kind pas kan starten na zijn vijfde verjaardag. En… doordat je kind vanaf zijn vijfde de zwemslag sneller onder de knie krijgt, scheelt dat in het aantal zwemlessen en dus de uren die je wachtend in het zwembad doorbrengt én kosten. Driewerf hoera!

Bron: RTL Nieuws

Wanneer ging jouw kind op zwemles en had hij snel zijn diploma in de pocket? Laat het ons weten in de comments…

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

– 10 dingen die wel leuk zijn aan zwemles
– 5 leuke stadsstranden
– 
6x leuke Nederlandse stranden

Vertel 't ons 7 reacties

 1. Mijn kind word over 6weken 5jaar
  Maar heb er geen echte haast bij. Hoewel het wel een heel fijn idee is als ze in het water valt dat ze zichzelf kan redden. Als ze 5 is dan gaat ze lekker op zwemles. Spoedcursus zal misschien nog even te zwaar zijn voor der. Dus moeten maar even zien wat ze aan kan
  Succes iig.

 2. Een badmeester vertelde mij: elk jaar dat je later begint met zwemles, doet het kind er een half jaar korter over. Dit is natuurlijk geen vast gegeven, maar als ik naar mijn eigen kinderen kijk klopt deze richtlijn ook wel.

 3. Wendy van Dalen- 01-05-2018 om 09:20

  Hoi Neeltje,
  Dank voor je reactie en dat klinkt heel aannemelijk. Bij mijn tweede begin ik ook pas na zijn vijfde met zwemles. Ze hebben dat net wat meer kracht he?
  ^Wendy

 4. Wendy van Dalen- 01-05-2018 om 10:46

  Hoi Nathalie,
  Dank voor je reactie en het is ook altijd maar aankijken wat je kind aankan en hoe leuk ze zwemles vindt. Ik hoop dat ze het leuk gaat vinden, dus heel veel succes met de zwemlessen!
  ^Wendy

 5. Help, mijn kind moet naar de kapper - kleertjes.com magazine- 09-05-2018 om 10:10

  […] Wanneer start je met zwemles? […]

 6. Ik heb twee keer een turbocursus (7 mnd) zwemmen gedaan met de kinderen. De 1 was bijna zes toen hij afzwom. De ander net 5 en had binnen drie weken zijn b. Het ligt ook echt aan het kind. Mijn tweede was echt een weglopertje/dromer en ik vond het fijn dat hij zo snel mogelijk zijn diploma zou halen. Nu had hij ook de kracht. Het ging beter dan bij zijn broer, terwijl zijn broer ouder was. Leeftijd zegt dus niet alles. Kijk naar wat je kind aan kan.

 7. Karen van der kleij- 03-07-2019 om 15:59

  Mijn jongste had abc toen ze vier was omdat. Ze het niet uit kon staan dat haar zussen wel konden zwemmen

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.